Tuulettuvien ryömintätilaisten alapohjien kosteusongelmat
DRYMON OY
Pentti Rytkönen
Katso animaatio kuivausmenetelmästä
Miten homehtuvat alapohjat syntyvät ?
Ongelmia aiheuttaa alapohjien huolimaton rakentaminen mm. salaojitusta ei tehdä tai se on puutteellinen, kapillaarikatko voi puuttua kokonaan tai rakennusjätteitä ei poisteta ja niin edelleen.
Pääasiallisin syy kosteusongelmiin tulee kuitenkin meidän maantieteellisestä sijainnistamme johtuvista ilmasto-olosuhteista.
Homekasvuston syntyyn on kaksi syytä. Toinen on keväällä toukokuussa maahaan tuleva lämmin kostea ilmavirtaus, joka aiheuttaa vielä varsin kylmänä oleviin alapohja rakenteisiin kondenssin. Kun alapohja rakenteiden pinnalla on vesipisaroita 4-6 vuorokautta, alkavat pinnoilla jo olevat ja ilmassa kulkeutuvat homesienien itiöt muodostaa itiöemää. Kun itiöemä on muodostunut, se ei kuole vaikka kasvuolosuhteet muuttuisivat epäedullisiksi, vaan se on lepotilassa jos kasvuolosuhteet ovat epäedulliset. Kasvu alkaa jälleen välittömästi, kun olosuhteet muuttuvat sopiviksi. Tämä ongelma korostuu kun tuuletusaukot ovat talven auki, rakenteet ovat massiivisia ja rakennuksen pinta-ala on suuri.
Toinen homehtumisen syy on alapohja rakenteiden pitkäaikainen kosteusrasite, mikä aiheutuu ulkoilman varsin korkeasta absoluuttisesta kosteudesta. Heinäkuun puolesta välistä aina elokuun loppupuolelle on ulkoilman vesisisältö suurimman ajan vuorokaudesta yli 10 g/kg, mikä tarkoittaa, että kun alapohjan lämpötila on noin +15 ºC on alapohjassa yli 90 % suhteellinen kosteus. Tutkimusten mukaan jo 4 viikon rasite näissä olosuhteissa aiheuttaa uuden homekasvuston syntymisen aivan terveeseen rakenteeseen.
<< | >>